.st0{fill:#FFFFFF;}

7 tips om hur du väljer rätt interimschef 

 maj 3, 2024

Att välja rätt interimchef för din organisation är avgörande för att säkerställa framgång i förändringsprocesser eller vid behov av snabb expertis. Vi presenterar sju avgörande tips för att navigera genom den komplexa processen och säkerställa att du hittar den perfekta matchningen för dina behov och mål.

Med dagens minst sagt rörliga och dynamiska värld är behovet av interimslösningar mer påtagligt än någonsin. Att anlita en interimschef kan vara avgörande för att möta snabba förändringar, driva tillväxt och navigera genom komplexa utmaningar. Läs vidare för att upptäcka när det är mest fördelaktigt att dra nytta av en erfaren interimschef och hur det kan gynna din verksamhet

Känner du igen dig i någon av dessa situtationer?

 • Du vill skapa någonting nytt. Kanske en tjänst, en ny produkt – eller ett helt nytt koncept.
 • Du vill agera snabbt på en möjlighet som kräver omgående och specifik kompetens.
 • Du vill genomföra en förändring i organisationen som inte kan vänta längre.
 • Du har en klar plan för din verksamhet, men behöver snabba på processen.

Om du känner igen dig i någon av situationerna ovan så kan det vara dags att anlita en interimschef. Nedan ger vi dig sju viktiga tips att tänka på när du letar efter rätt interimschef. Tycker du att det är mycket att tänka på? Lugn, Mesh Interim finns här och kan hjälpa dig igenom hela processen. Du kontaktar oss enkelt här


Det finns minst 10 goda skäl till att anlita en interimschef. Här har vi listat dem.

Sju viktiga saker att tänka på när du letar efter rätt interimschef.

 1. 1
  Synkronisera med framtiden, inte nuläget
  Låt din vision om framtiden avgöra vem du letar efter, inte nuläget - För att driva utveckling och förbättringsarbeten behöver ni en gemensam vision om framtiden. Det är den interimschefen ska kunna svara på. Det är därför avgörande, när ni tar in en interimslösning, att fokus ligger på just vad ni som företag vill åstadkomma.
 2. 2
  Finns drivkraft och förmåga att utföra det ni vill? 
  Vilka drivkrafter och förmågor värdesätter du - och vilka behöver ni för att nå era mål? Finns drivkraft och förmåga att utföra det ni vill? - När ni fastställt vad ni vill åstadkomma är det primära målet att säkerställa att ni tar in en person som har drivkraften och förmågan att ta er dit. Vad är styrkorna, vilka tidigare erfarenheter kan påvisa ett tillvägagångssätt som stödjer er vision?
 3. 3
  Kompetens som matchar era framtida behov.
  Vilka kompetenser behövs när ni väl nått ert mål? Se till att de återfinns hos den interimschef ni anlitar. Beroende på vilket mål ni har krävs ofta fler kompetenser än sakkunnighet. Sådana kompetenser kan exempelvis vara förmågan att involvera, förankra ansvar eller skapa engagemang – och det är ofta minst lika viktiga kompetenser. Om inte viktigare.
 4. 4
  Vilken erfarenhet och vilka egenskaper är viktigast? Prioritera! Önskelistan på den optimala interimschefen är ofta lång och kravprofilen oerhört tung. Vid interima lösningar handlar det ofta om att skala av och fokusera på vad som är viktigast. Vad ska uppnås under den definierade tiden och vad krävs för att nå detta?
 5. 5
  Väg potentiell intäkt mot potentiella kostnader.
  För att du ska veta vilken kostnad som är rimlig är det god idé att ställa olika scenarion och därmed ekonomiska konsekvenser emot varandra. Vad är exempelvis den potentiella intäkten vid en interimslösning gentemot den ekonomiska effekten av att skjuta på din målsättning ett halvår?
 6. 6
  Välj någon som kan mer – eller något helt annat!
  Våga utmana. Välj en interimschef som kan mer eller som kan någonting annat än det ni redan kan. Många företag har en mycket homogen ledningsgrupp. Vid val av senior egenkonsult kan det vara läge att utmana. Genom att välja någon med mer kunskap och erfarenhet möjliggör du också både förändring och utveckling.
 7. 7
  Vill ni driva förändring eller säkerställa förvaltning? 
  Vad ska interimschefen åstadkomma? Förändring eller förvaltning? Att driva förändring är inte lätt, just därför är en interims lösning ofta ett bra alternativ. Men du måste alltid veta vad du vill uppnå. Efterfrågar ni exempelvis förvaltning måste också förväntningarna på kreativitet stå åt sidan.

Mycket att tänka på? Vi hjälper dig!

Med Mesh Interim och våra skickliga interimschefer vid rodret kan ditt företag snabbt anpassa sig till förändringar, navigera genom komplexa utmaningar och driva framgångsrika projekt. Våra erfarna ledare erbjuder inte bara specialistkompetens, utan även en frisk och objektiv syn på era affärsutmaningar, vilket säkerställer en smidig och effektiv utvecklingsprocess för ert företag


Ordet Interim betyder "Tills vidare", alltså något som gäller temporärt. Det kan du läsa mer om här.