.st0{fill:#FFFFFF;}

8 tips – Så nätverkar du som ett proffs 

 september 29, 2023

Nätverkande är en konst som kan öppna dörrar till nya möjligheter, skapa meningsfulla relationer och ta din karriär till nya höjder. Att mingla som ett proffs är allt annat än att samla visitkort – det handlar om att skapa autentiska och långvariga kopplingar med andra människor. Här nedan delar vi med oss av 8 tips till framgångsrik nätverkande och hur du kan bli en mästare på att mingla vid olika evenemang och sammanhang.

1. Förbered dig noga

Innan du går på ett nätverksevenemang, se till att du är förberedd. Ha en tydlig målsättning med ditt minglande – vet vad du vill uppnå och vilka personer du vill möta. Läs på om evenemanget, vilka är deltagarna och eventuella talare. Det kommer ge dig fördelar som gör att du kan inleda meningsfulla konversationer.

2. Fokusera på kvalitet, inte kvantitet

Det handlar inte om att knyta kontakt med så många människor som möjligt. Istället, fokusera på att bygga djupare relationer med färre personer. Lyssna aktivt när du pratar med andra, ställ frågor och visa genuint intresse för deras utmaningar och mål. Det är bra knep för att andra ska komma ihåg dig och skapar starkare kopplingar med dina nya kontakter.

3. Ha koll på din hisspitch

Att ha en kort och koncis beskrivning av dig själv och ditt arbete är ovärderlig. Den kommer du ha användning av vid många tillfällen, inte mist när du nätverkar. När du formulerar din "hisspresentation” utgå ifrån att den ska fånga andras uppmärksamhet på några sekunder. Den ska självklart även vara intressant och tydlig, men framför allt ska den vara minnesvärd. Öva in din pitch så att den sitter som ett rinnande vatten.

4. Var positiv och engagerad

Positiv energi smittar. Var entusiastisk när du pratar med andra och undvik att klaga eller vara negativ. Positiva människor drar oftast till sig likasinnade och skapar en trevlig atmosfär som uppmuntrar till fördjupade samtal. Men det är inte alla dagar du känner dig just positiv och engagerad. Ett tips för att orka nätverka en dålig dag är bestämma dig för att endast vara där en kortare stund, connecta med 2-3 personer och under den tiden ge 100%.

5. Följ upp och underhåll relationer

Efter ett mingel, följ upp med de personer du har träffat. Connecta med dem på ex LinkedIn och skicka ett kort meddelande. För att sedan hålla liv i och underhåll dina relationer behöver du engagera dig i deras arbete och framgångar. Nätverkande handlar om att bygga och vårda långsiktiga relationer, precis som i en privat relation.

6. Ha en aktiv digital närvaro

Vi lever i en digital värld, det gäller i högsta grad för ditt nätverkande. Använd de digitala plattformarna som ex LinkedIn för att knyta kontakt med människor som du tror kan vara bra att ha i ditt nätverk. Var aktiv och delta i diskussioner, genom att gilla och kommentera på andras inlägg bidrar du till och ditt nätverkande online kommer att ge resultat. Dela även egna tankar och idéer som du tror kan vara intressant för ditt digitala nätverk.

7. Bli medlem i nätverk

Precis som Mesh Interim har ett nätverk av interimsledare har många branscher nätverksgrupper. Att gå med i sådana grupper ger dig tillgång till ett koncentrerat nätverk av människor med liknande intressen. Engagera dig aktivt i dessa grupper och delta i deras evenemang.

Kom ihåg, för att ett nätverk ska vara givande för just dig krävs mycket av dig själv. Det handlar lika mycket om att ge av sig själv som av att få av andra, så se till att nyttja ditt nätverk, utnyttja det inte.

8. Få till fysiska möten!

Det personliga mötet är överlägset när det gäller nätverk. När du träffar folk personligen, bygger du starkare band och förtroende. Det blir också lättare att få en mer genuin känsla av samhörighet. Så, gå ut och träffa människor - det är värt det!


Genom att vara väl förberedd, fokusera på kvalitet och underhålla dina relationer kan du skapa ett starkt nätverk som kommer att vara en tillgång i din karriär under lång tid framöver. Så ge dig ut och var engagerad och bygg de relationer som kommer att öppna dörrar för din framtid.

Lycka till på din nästa nätverksträff!