Hur är det egentligen att driva bolag, ha full koll på ekonomin, samtidigt som man ska adder maximalt värde ute hos sin kund? Vilka utmaningar finns det och hur kan man som interimskonstul och egenföretagare bemästra dessa?
På Mesh Interim brinner vi för att skapa förutsättningar för att egenföretagare på chefsnivå ska kunna prestera på topp. Vi vill förstå och underlätta för att maximal prestation sker ute hos kund. Om oro kring ekonomi, nya uppdrag eller administrativa bördor ockuperar interimschefens tankar, fokuserar den mänskliga hjärnan primärt på att hitta lösningar på dessa, och inte på kundens utmaningar.
Syftet med Mesh Interim Communityn är att förenas kring Lärande, nätverkande och affärsdelning. En av de faktorer vi vet skapar oro hos egenföretagare i perioder är den administrativa och ekonomiska delen av att driva eget bolag.
Vi har frågat två erfarna Mesh-konsulter, Jenny Tydén, HR-chefskonsult och Maurice Jenkens, Säljchef och konsult inom försäljning för att få en klok inblick i de utmaningar som kan finnas.
Jenny Tydén är personalvetare från Stockholm och driver företaget Tjustviken sedan 2013 och jobbar med HR, organisation och ledarskap. Här hjälper Jenny företag att utvecklas, växa och bli attraktiva bolag att jobba i. Ofta går hon in som interim HR-chef i bolag eller projektleder implementeringar och förändringsprojekt. Jenny arbetar oftast nära ledning och chefer och coachar i ledarskap och andra chefsfrågor kopplat till HR.
– Jag brinner för att jobba tillsammans med andra för att utveckla och förbättra verksamheter, säger Jenny.
Vi frågade Jenny
Hur startade din resa som egenföretagare?
Jag har alltid tänkt att jag en dag skulle starta ett bolag och 2013 fick jag förutsättningar att göra det. Bolaget jag jobbade på genomförde en stor omorganisation och jag fick säga upp en massa folk och sedan själva lämna med ett avgångsvederlag.
Vad är den största utmaningen som egenföretagare?
Att planera sin tid klokt och samtidigt vara flexibel och kunna ställa om när det blir förändringar, vilket det ofta blir. Tiden att hantera mitt eget bolags administration, den tiden läggs oftast utanför ordinarie arbetstid. Jag använder modern teknik som underlättar till en del men det finns fortfarande mycket som borde kunde förenklas för oss som är företagare.
Har det ekonomiska någonsin, på något sätt, gjort att du tvivlat på ditt egenföretagande eller fått dig att fundera på att göra något annat? På vilket sätt?
Alldeles i början var det lite pirrigt och jag hade funderingar på hur jag skulle få mina första kunder och hur det skulle gå till. Men ganska snart efter min start som konsult fick jag uppdrag och har sedan dess i princip haft full beläggning hela tiden. Det har nu gått 9 år och det finns fortfarande gott om uppdrag. Jag jobbar mycket och tycker att det är roligt så jag har hittills inte behövt oroa mig för det ekonomiska.
Att anlita en firma som hjälper mig med bokföring är mitt bästa "hack". Jag har även tagit hjälp av försäkringsrådgivare för att se över pension och sjuk-hälsoförsäkringar, ansvarsförsäkringar – så mitt bästa råd är att ta hjälp. Man kan inte vara bra på allt.
Jenny tydén
Interimschef inom HR
Hur mycket tid lägger du uppskattningsvis på administration varje månad?
Mer än jag önskar, men så är det nog för alla egenföretagare. Men säkert en 10–12 timmar
Ett råd är att strukturera så att fakturering sker en bestämd dag samt att inte glömma bort att sätta av till pensionen. Det tänker jag annars kan bli en dyrköpt läxa när man blir äldre.
Vilka tips skulle du ge personer som är precis i början av sin resa som egenföretagare?
Se till att räkna ut vad du behöver ta ut i lön och se till att du avsätter pengar till din pension. Det behöver du ta höjd för innan du bestämmer vilken timdebitering du ska ha gentemot kund.

Maurice Jenkens är holländaren som vigt sitt liv åt försäljning. Idag driver han Sales Type Insight och hjälper sina kunder med att sälja mer både i rena interimsuppdrag men framförallt som coach och föreläsare.
- Jag brinner för att skapa organisation för explosivt tillväxt och att förstå människor på djupet. Organisation och empati i sälj helt enkelt.
Hur startade din resa som soloprenör/egenföretagare?
Jag startade 2018 med att erbjuda coachningstjänster till entreprenörer, samt göra Sales Type analyser på säljare. Vilken Sales Type man är som ledare eller säljare, påverkar starkt hur man blir uppfattat.
Vad är den största utmaningen med att hantera din ekonomi som egenföretagare?
Om jag ska vara ärligt så har jag har varken tid eller lust att sätta mig in den delen men det måste göras, så därför har jag alltid lite dåligt samvete kring den administrativa delen kopplat till mitt bolag. Det är inte där jag vill lägga min tid.
Har det ekonomiska någonsin, på något sätt, gjort att du tvivlat på ditt egenföretagande eller fått dig att fundera på att göra något annat? På vilket sätt?
Nej, det har det inte gjort. Jag söker hela tiden till möjligheter att utvecklas och därmed även ändra det jag erbjuder mina kunder. Corona-pandemin har delvis varit chockartat, men att inte fortsätta med mitt bolag var aldrig ens en fråga.
Har du några egna “hack” som du använder dig av för att hantera din privat- respektive företagsekonomi?
Jag har ett AB, så det är redan skilda ekonomier. I början hade jag en enskild firma, då var jag noga med Excel filer och hade skapat ett eget konto på SEB som heter ”Sales Type” (ett vanligt ”spar”-konto för att hålla pengar in och ut isär från min familjs pengar)
Hur mycket tid lägger du uppskattningsvis på admin varje månad?
Inte helt lätt att säga faktiskt, men jag sätter mig varje söndag i ca 30-60 min åt gången, så uppskattningsvis blir det 2-4 timmer per månad. Jag använder Fortnox som system eftersom jag numera har en revisor som använder det systemet– vilket underlättar stort.
Vilka tips skulle du ge personer som är precis i början av sin resa som egenföretagare? Räkna alla kostnader x 1,3 och alla intäkter x 0,8.
Gör en årsplanering/affärsplan och håll dig till den så långt det går.
Bygg en buffert, så har du tid och råd att satsa helhjärtat på det du brinner för utan att tappa tid & energi på att skapa andra intäkter för att få allt att snurra vidare.
Våga ta hjälp. Inse att du inte kan allt själv, en lärdom jag lärt mig the ”hard way”.
Balansera det du brinner för med det marknaden verkar vilja betala för.
Efter två år av Covid-19, känner du att det har påverkat din ekonomi?
Tyvärr ja. I början och under pandemin gick det ändå bra med befintliga kunder och ökade intäkter som kompenserade bortfall på annat håll. I slutet på pandemin, fick jag det sämre med nya uppdrag som slog hårt mot mitt cash flow. Nov/Dec 2021 var katastrofmånader för min del, men Gudskelov (!), lyckades jag sälja in rejält i Q4 för Q1 mm, så nu är det bra igen.

Det är onekligen en utmaning att manövrera olika roller som egenföretagare. På pluskontot ligger den stora friheten att bestämma över sin egen tid och addera värde till kunden. När kunden är i fokus krävs struktur och goda rutiner för att administrationen inte ska ta för mycket energi. Det lärdomar vi primärt tar med oss från Jenny och Maurice är att administration och ekonomi är ett måste där det verkar vara en stor fördel om man tar hjälp för att det ska bli bra. Hitta rutiner för hur ekonomin ska skötas och se till att gärna lägga undan pengar i bolaget för oväntade perioder och händelser i livet.
Mesh Interim samarbetar med UNQUO- en app för att göra livet som egenföretagare enklare och smidigare. Via deras app kan du samla dina kort och konton, och kategorisera utgifter på work eller life. Det är ett smidigt sätt att få bättre koll på hela sin ekonomi. UNQUOs COO Martina Nordenson beskriver vad hon ser som värdet med UNQUO.
"Vad vi har kunnat se i våra undersökningar spenderar många soloprenörer enormt mycket tid på admin, vissa så mycket som 44 timmar per månad. Så det är något många brottas med. Syftet med UNQUO är att göra egenföretagandet så smidigt som möjligt, för att frigöra tid för återhämtning eller fokus på sin verksamhet."
Testa UNQUO genom att ladda ner appen gratis via App Store eller Google Play här:
