Mattias Bernström, vd på D&E Bearings, om vilken roll seniora egenkonsulter har i bolagets förändringsresa – och om tiden då han själv flirtade med konsultlivet. Hans lärdom är tydlig: gränserna mellan anställningsformerna måste suddas ut.
Framtidens arbetsmarknad definieras av sin rörlighet, menar många. I framtiden är sådant som anställningsform sekundärt; istället läggs fokus vid vilket värde individens kompetens bidrar med här och nu. Låter det luddigt, eller visionärt? Det är inte konstigt att tycka, tills man träffar en person som Mattias Bernström, som inte är underställd gammalmodiga synsätt på kompetensförsörjning.
Som nyexaminerad civilingenjör gick startskottet på Mattias karriär i Småland, närmare bestämt Emmaboda hos det svenska industriföretaget Flygt (numera Xylem). Han klev in i bolaget som trainee och jobbade sig upp snabbt. Efter fem år fick han personalansvar och sedan dess har han axlat en rad olika chefsroller där han fått utlopp för sin förkärlek – internationella affärer.
Mattias stannade på Xylem i sjutton år. Efter en tid som vd på FANN, ett mindre bolag i en närliggande bransch, axlade han rollen som vd för D&E Bearings. Han triggas av de många kontaktytor vardagen innefattar:
– Min ena stora drivkraft är människor och relationer. Jag ser fram emot interaktioner med andra, oavsett om det är anställda, leverantörer eller kunder. Samspelet ger mig energi – jag stimuleras av möten där jag får se saker hända, förklarar Mattias och fortsätter:
– En annan stor drivkraft jag har är att gå från antingen problem eller möjlighet till att sedan klura på och tydliggöra för hur vi ska lösa problemet eller förverkliga möjligheten. Jag är mycket av en starter, jag gillar de tidiga faserna av projekt och initiativ.
Även direktören vill hålla någon i handen
Att alltid sikta högre och aldrig rädas utveckling är två drag som återfinns hos de flesta av världens mest framgångsrika näringslivsprofiler. Mattias understryker vikten av att ta hjälp för att utvecklas:
– När jag tillträdde som vd anade jag tämligen snabbt att vi behövde driva omfattande förändring på flera plan. Jag insåg att jag inte skulle fixa alla delar själv i den takt som krävdes. Det handlade till viss del om att jag behövde extra händer och fötter för att hinna med allt, men jag behövde även mer kompetens. En senior person att jobba tillsammans under förändringsresan, som kunde agera som sparringpartner och bollplank men även arbeta helt självständigt. Gemensamt kunde vi undvika de värsta fallgroparna och skapa stort värde för företaget.
Styrelsen bidrog med sin välsignelse, och budget.
– Jag har just nu två seniora egenkonsulter inne för att driva förändring och förbättring. Den ena kommer från Mesh. Om fler företagsledningar såg nyttan i det värde seniora konsulter kan bidra med är jag övertygad om att fler skulle följa samma linje. Jag vet att många ifrågasätter vad kostsamma konsulter “gör” och räknar maniskt på resultat per timme. Dock räknar de inte på samma sätt när det kommer till de anställda medarbetarna. Vad kostar en anställd per timme och vad bidrar han eller hon med varje dag, vecka, månad?
Här måste arbetsgivarna bli bättre på att inte göra skillnad på person och person, menar Mattias:
– Jag tror att vi närmar oss en punkt där fler inser att ingen kommer att ha en livslång anställning i dagens samhälle. Det innebär att kravställningen på konsulter och anställda måste närma sig varandra. Här har Mesh en viktig roll att fylla; marknaden måste utbildas. Tänk om fler arbetsgivare satte upp liknande mål i kravställningen för anställda som de gör för en senior egenkonsult. Jag tror att det skulle skapa en “sky rocket”-effekt på resultaten i svenskt näringsliv.
Tiden mellan vd-rollerna var en tidssluss för utvecklande
Mattias har förstahandserfarenhet av att vara “på andra sidan”, det vill säga i konsultrollen. Innan öppningen på D&E Bearings fann han sig i ett mellanrum mellan tidigare och framtida utmaning. Timingen kändes rätt för att undersöka möjligheterna att utveckla sig själv i rollen som senior egenkonsult.
– Det var faktiskt så jag kom i kontakt med Mesh för första gången. Världen med egenkonsulter var helt ny för mig och det var spännande att lyssna till de andra medlemmarnas erfarenheter under Mesh medlemsträffar. Lite kuriosa är att jag faktiskt var en av Mesh första medlemmar. Gruppen fylldes på i rask takt, idag innehåller medlemsbasen flera hundra handplockade egenkonsulter. Det finns en enorm mängd kompetens inom Mesh.
Han fortsätter:
– Mesh kompetensutvecklar sina medlemmar och erbjuder dem ett erfarenhetsutbyte som andra inte gör. Mesh är mer som en förening än en interimsbyrå. Mesh arbetar tvärtom än alla andra; hela idén utgår ifrån att dela med sig och vara öppna. Det finns ett stort kundvärde i detta – Mesh konsulter kommer helt enkelt med mer till bordet, är min upplevelse.
Efter samtalet med Mattias står det klart att arbetsmarknaden står under en väldig metamorfos. Framtidens arbetsmarknad är på många sätt redan här – med ledningsgrupper och kravställare som ser individ och prestation framför anställningsform.