Fördelar med interim CFO eller ekonomichef

Anlita en interim CFO / ekonomichef

En Interim CFO eller ekonomichef är en tillfällig ledare som anlitas av företag för att ta över rollen som CFO eller ekonomichef under en övergångsperiod eller för att hantera specifika ekonomiska utmaningar. Vanligtvis sker detta när den ordinarie CFO:n eller ekonomichefen har lämnat sin post. Personen som anlitas har ofta en gedigen erfarenhet av ekonomi- och finansfunktionen, och kan applicera sin kunskap på hela företagets ekonomi och finans för att säkerställa en smidig övergång eller hantera de specifika utmaningarna.

Många skulle säga att positionen som ekonomichef är en av bolagets absolut viktigaste. När en CFO tar steget och erbjuder sina tjänster som interimschef kräver det gedigen kompetens, erfarenhet och en stor portion mod. Trygghet kring den egna kunskapen är A&O för att kunna göra skarpa analyser och leverera med effektivitet.

CFO kompetensen i Mesh Interim är stor och gedigen. I vår community återfinns ekonomikompetens från alla branscher, stora som små företag, privata som offentliga, noterade som onoterade. Vi vågar hävda att majoriteten av interimscheferna med CFO-kompetens i Mesh har styrkan att kombinera ett interimsuppdrag med förändringsprojekt. Värdet maximeras då ni som bolag både kan upprätthålla en hög effektivitet i ekonomifunktionen samtidigt som ni driver förändringsprojekt som leder till förbättringar. En Win-Win, helt enkelt.

Vad gör en interim ekonomichef/CFO?

Interim ekonomichef säkerställer den ekonomiska strukturen och genererar resultat
  • Säkerställa ekonomisk struktur och generera resultat. 
  • Hanterar och leder ekonomiavdelningen 
  • Säkerställer att företagets ekonomiska processer fungerar effektivt och enligt bestämda riktlinjer.
  • Ansvarar för att upprätthålla kontinuiteten i ekonomin och att företagets ekonomiska mål uppnås.
  • Identifierar och åtgärdar problem inom företagets ekonomi och finans.
  • Skapar och implementerar ekonomiska strategier och planer för företagets framtida tillväxt och lönsamhet.
  • Hanterar förhandlingar med leverantörer, kunder och andra affärspartner.
  • Rapporterar till företagsledningen och styrelsen om företagets ekonomiska ställning och resultat.
  • Upprättar finansiella rapporter och analyserar företagets ekonomiska prestationer.
  • Rekryterar, utbildar och utvecklar personal inom ekonomiavdelningen.
Mesh Interim

När kan en interim ekonomichef eller CFO vara ett klokt val?

Ni känner ert bolag, dess kultur och era mål bäst. Kanske handlar ert behov om en specifik situation, såsom en annalkande transformation. Då är det tryggt med en person som gjort en liknande resa, besitter specifik erfarenhet eller annan spetskompetens som skulle addera stort värde. När företaget går igenom avgörande skeden gör en tillfällig, Interim CFO med rätt personlighet hela skillnaden.  
Med Mesh rekommendationsmotor ser vi till att ni träffsäkert hittar den interimschef som generera resultat under den tid ni behöver.

Fördelar med att anlita en interim CFO eller ekonomichef?

Det finns många fördelar med att anlita en interim ekonomichef/CFO. Här nämner vi några av de.

Du får ett försprång med en erfaren chef

När du hyr in en interims CFO får du en en chef med många års erfarenhet. Är du i en situation som kräver noggranna och väl genomtänkta strategier så är det extra viktigt att ha en erfaren ekonomichef som kan planera och implementera en välutvecklad ekonomisk plan. Speciellt om ni är ett startup-företag som är i en expansiv fas. 

Mer kostnadseffektivt och lönsamt

Att anställa en interim CFO är mer kostnadseffektivt än att ha en heltidsanställd. Du slipper förhandla om en heltidslön, ingen provperiod eller förhandla om dyra förmåner som vanligtvis följer med när du anställer en permanent in-house CFO. Är du nöjd med ekonomichefen efter interimperioden? Då kan ni alltid ta nästa steg och erbjuda en heltidstjänst. Men det sker först när du har fått de önskvärda resultaten och båda parterna är nöjda med samarbetet. 

Läs intervjun om ledarskap med Magnus Jonsson, personalchef och personaldirektör.

Förstår ditt företags vision och långsiktiga ambitioner

En interim CFO arbetar vanligtvis med att lyfta upp bolaget från en kritisk situation eller kanske rentav konkurs. För att klara av det behöver hon eller han förstå bolagets vision, ambitioner och mål. En interim CFO är att föredra då de flesta har erfarenheten om företag som befunnit sig i samma situation och ex hjälpt organisationer med att ta sig upp till en lönsam nivå igen.

Så här går det till när ni vill anlita en interim ekonomichef eller CFO

Vad händer när vi vill anlita en interim CFO eller ekonomichef?

Tillsammans skapar vi en beskrivning av uppdraget. Vi utgår ifrån ert behov av ekonomisk styrning och lägger stor vikt vid personliga egenskaper samt önskad effekt. Just målsättning är viktigt – interimschefen ni väljer kommer snabbt att vilja göra skillnad och leverera. Kort startsträcka och en resultatorienterad profil kännetecknar gemene interimskonsult - därför säkerställer vi tillsammans med er att förutsättningarna finns där från start. Ni bestämmer när konsulten ska börja och när uppdraget är slut. 

Via Mesh kan ni hitta en interim CFO som har både bredd och spets. På så vis kan personen axla det helhetsansvar rollen innebär, men samtidigt ha utrymme för att lärande till organisationen eller utmana er och få er att ta nästa steg.  På Mesh brinner vi för att skapa förutsättningar för ett maximalt resultat, därför finns vi med under hela uppdraget om konsulten behöver stöd, bollplank eller lärande. 

Läs mer om Mesh och Mesh Interim Community.

Mesh Interim

Vilka är de interima ekonomicheferna och CFO:erna hos Mesh?

Mesh interimschefers bakgrund skiljer sig åt, men en sak har de gemensamt: lång erfarenhet. Många av dem har arbetat som interimschefer under lång tid, medan andra precis har lämnat livet som anställd. De drivs av en vilja att förändra, en nyfikenhet och öppenhet för nya branscher, företag och situationer.

Interimscheferna hos Mesh har alla tidigare erfarenhet av ledningsgruppsarbete. En interim CFO hos Mesh kan, innan sin tid i ledningsgrupp, exempelvis ha varit controller, ekonomiansvarig eller redovisningsekonom eller internrevisor.

Interim CEO

Hur stöttar de interima ekonomicheferna i Mesh Interim Community varandra?

Även de mest erfarna konsulterna behöver stöd att bolla komplexa frågor eller situationer med andra. I de lägena stöttar medlemmarna i Mesh Interims chefsnätverk varandra. En interim CFO med bakgrund från helt andra branscher eller marknader kan bistå med ovärderlig input till er inhyrda CFO. Men även ett kontinuerligt lärande skapar trygghet och skapar förutsättningar för ett maximerat resultat. Kunskapsutbytet inom Mesh Interim är en av de aspekter som interimscheferna själva lyfter som det mest värdefulla med medlemskapet. Inom nätverket finns alltid ett rutinerat bollplank att tillgå, givetvis under strikt sekretess.

Vad betyder CFO?

Den svenska titeln för CFO är Ekonomidirektör eller Ekonomichef.

CFO står för Chief Financial Officer.

Här hittar du samtliga engelska titlar och den svenska förklaringen till dem.

Mesh Interim

Vad kostar en interim CFO?

Det finns en variation i kostnaden för att ta in en interim CFO / Ekonomichef, som är beroende av flera parametrar. De kanske mest avgörande variablerna är interimschefens erfarenhet och kompetens, men även omfattning och längden på uppdraget spelar in. 

Läs gärna om alla fördelarna med att ta in en tillfällig lösning till din organisation.

Vad kostar en interim CFO

Låter vårt erbjudande intressant?


Hör av dig till johan.alsen@meshinterim.se eller 070-246 64 07.

Du kan också skicka en förfrågan med länken ovan.


Välkommen till oss.

Välkommen till Mesh Interim.