.st0{fill:#FFFFFF;}

Konsten att presentera sig själv 

 april 4, 2023

Du har säkert själv varit där, sittandes i ett möte och mötesledaren ber alla att kortfattat presentera sig själv inför gruppen. Plötsligt slutar du lyssna, din hjärna går på högvarv. Vad ska jag säga?

Att kortfattat kunna presentera sig själv är bra av flera anledningar. Här nedan kommer tips om en strategi som vi hoppas du kan ha nytta av.

- Vi vill väl alla skapa ett positivt första intryck, det underlättar för andra att lära känna dig. Med rätt formulering kan en kortfattat presentation även hjälpa dig att visa din professionella kompetens och öka din trovärdighet, särskilt om du gör det på ett enkelt och tydligt sätt. Det menar Petra Selenius, Mesh Interims kommunikations- och marknadsansvarig.

- Att ha en enkel strategi för att presentera sig själv kan minska stressen och hjälpa dig att vara mer självsäker i sociala situationer. Det kan hjälpa dig att undvika att bli för långrandig eller glömma viktiga detaljer när du presenterar dig själv, säger Petra och fortsätter. Vi är många som kan bli stressad av en så enkel sak som att presentera oss själva. Att befinna sig in en situation där alls ögon och öron är riktade mot dig kan förknippas som otroligt stressande, och då är det lätt att man trasslar till det.

Med strategin nedan kan du på ett fantastiskt sätt presentera dig själv och samtidigt förstärka ditt personliga varumärke. Med små enkla knep kan du enkelt få till en bra presentation som du kan använda på ditt nästa möte. Strategin är att dela upp den i tre delar: Nutid, dåtid och framtid. 

Nutid

Börja här och nu. En bra start kan vara att berätta vad du heter och vad du jobbar som. Om du vill kan du även lägg till vad ditt fokus är just nu eller var du rent geografiskt arbetar.

Hej, jag heter Petra och är ansvarig för marknad och kommunikation på Mesh Interim. Mitt nuvarande fokus är att via digital marknadsföring stärka vårt varumärke.

Eller.

Trevlig att träffa er alla. Mitt namn är Petra och jag är marknad och kommunikationschef på Mesh Interim. Jag utgår ifrån vårt kontor i Stockholm.

Anpassa dig efter situationen och vilka deltagare som är i mötet.

Dåtid

Om du vill förlänga din presentation kan du nu lägg till en eller fler punkter som ger relevanta detaljer om din bakgrund. Det kan vara utbildning, arbetsgivare, andra projekt och/eller kvalifikationer. Här har du möjlighet att öka på din trovärdighet.

Jag har varit på företaget i ett år. Innan dess arbetade jag som marknadschef på ett stort svenskt bolag där vi under min tid gick från 10 till 80% datadriven marknadsföring. 

Eller

Min bakgrund är inom marknadsföring och jag har arbetet inom flera olika branscher både som anställd och som interimschef. Innan jag anslöt mig till det här härliga gänget arbetade jag som marknadschef med fokus på digitalisering.

Vad du väljer att delar beror såklart på i vilket sammanhang du befinner dig i. 

Framtid

Som avslutning kan du med fördel lägga till en spaning framåt. Det visar på din entusiasm för det som komma skall. Som att tex visa dina förväntningar för mötets ämne, eller dela dina mål för det kommande projektet. Är du i en intervjusituation, kan du dela med dig av kommande möjligheter för företaget.

Jag är så glad över att få vara en del av dagens diskussion och ser mycket framemot att få höra era insikter om dagens ämne.

Eller

Jag är så stolt över att få möjligheten att arbeta med er, och ser mycket framemot att tillsammans lösa våra kunders största utmaningar!

Med denna avslutning gör du det också enkelt för personen som presenterar sig efter dig, eftersom du avslutar med positiv entusiasm.

Sammanfattning

- Jag har som varan att inför ett möte tänka igenom vad som är relevant att säga om presentationsrundan blir aktuell. Det skapar ofta ett lugn hos mig och frigör mig ifrån att sitta och grubbla på vad jag ska säga i stället för att lyssna på de andra, berättar Petra Selenius

Så nästa gång du är på ett möte och någon säger: ”Låt oss starta med en kort presentation av oss själv”, vet du vad du ska göra. Ta ett djupt andetag och tänk, ”Nutid, Dåtid och Framtid”. Sedan ler du och lyssnar på när de andra tills det är din tur. 

Lycka till!

Att förbereda sig med ovan inför din nästa nätverksträff är en perfekt övning. 
Här kan du läsa mer om kraften i att nätverka.


Author 
Johan Alsén
Johan Alsen