.st0{fill:#FFFFFF;}

Ledarskap i en föränderlig omvärld 

 november 30, 2022

Militära ledarskapserfarenheter från Balkankriget, debatten om chef kontra ledare och att dagens oroliga omvärld ställer extra höga krav på chefer och ledare. Det var några av de intressanta ämnen som Mesh-medlemmen, projektledaren och ledarskapskonsulten Lars-Erik Odén pratade om i fredagens webinar (25/11).


Lars-Erik, eller Leo som han kallas, konstaterade att dagens förändringstryck – med kriget i Ukraina, hotande lågkonjunktur och megatrender som globalisering och digitalisering – är större än på väldigt länge. Verksamheter tvingas anpassa sig och vara redo att ställa om extremt snabbt efter nya förutsättningar, vilket i sin tur ökar behovet av rätt ledarskap och chefer.

Ledarskap i en föränderlig omvärld

Några av insikterna som presenterades under webinaret kom från ”Utvecklande ledarskap”, ett ledarskapskoncept som tagits fram av Försvarsmakten. Det är till stor del baserat på de svenska erfarenheterna i Balkankriget, då befälen visade sig vara nöjda, men inte soldaterna. Ett krig är ju den mest extrema formen av en tuff och föränderlig omvärld, och Försvarsmakten har noga undersökt vad i ledarskapet som gick snett då och hur det kan göras mycket bättre.

Leo bjöd på många intressanta spaningar och rön. Några av guldkornen:

  • En Utvecklande Ledare är autentisk och agerar som ett föredöme, ledaren har personlig omtanke om sina medarbetare och motiverar till personlig utveckling.
  • Ledarskapet sker inte hos avsändaren utan hos mottagaren. Det är där det avgörs om ledarskapet fungerar.
  • Debatten om chef kontra ledare har spårat ur lite, enligt Leo. I de flesta fall behövs tydligt chefskap och utvecklande ledarskap i en balans som styrs av situationen.
  • Både som ledare/chef och människa är det viktigt att grundläggande värderingar, drivkrafter och beteende samspelar. För att kunna utvecklas behöver man därför definiera och förstå sina grundläggande värderingar och drivkrafter samt reflektera över hur dessa påverkar ens beteende i olika situationer.
  • Nästan alla människor kan bli bra chefer eller ledare. Dock finns det en liten andel som inte passar – och motsvarande lilla andel som passar extremt bra.
Ledarskap i en föränderlig omvärld

Om du, precis som vi, tycker att det här är ett riktigt intressant ämne, finns fantastiska möjligheter till fördjupning. I samarbete med Försvarshögskolan håller Lars-Erik kurser i ”Utvecklande ledarskap” som är öppna för alla. Läs mer på Lars-Eriks webbplats eller varför inte connecta med Leo på LinkedIn?