.st0{fill:#FFFFFF;}

On a mission – Lars Wennerholm 

 april 26, 2023

Lars Wennerholm fyller snart 64, men är fortfarande i högsta grad aktiv som interimschef. Vi har frågat hur det är att nästan alltid vara äldre än både medarbetare och chefskollegor, om ålderismen i näringslivet, fördelarna med att ”interima” som 60-plussare och hur länge han kommer orka – eller kanske snarare vilja – jobba. 

Hej Lars, vad har du för uppdrag idag?

- Jag är affärsenhetschef på företaget Eitech Elektro och jobbar på deras kontor i Västberga utanför Stockholm. I mitt uppdrag ingår att se till att vår enhet med ett 20-tal projektledare och elmontörer har rätt förutsättningar, så att vi klarar att nå våra strategiska och ekonomiska mål.

Hur länge har du varit där och hur känns det?

- Det känns väldigt bra, jag är hemmastadd i den här branschen sedan länge. Den här vändan började med ett liknande uppdrag på ett annat Eitech-bolag i augusti 2022. Det uppdraget tog slut sista mars i år och ledningen ville att jag då skulle ta mig an nuvarande roll i stället. Jag har jobbat 50/50 under några veckor för att avsluta det förra uppdraget och komma in i det nya. En smidig och praktisk lösning som passade både företaget och mig.

Du är ju en av många Meshare som är ute på interimsuppdrag. Varför tror du att vi vill intervjua just dig?

- Kanske för att jag snart fyller 64 och fortfarande är aktiv och kan bidra i arbetslivet? Jag har en hel del tankar om ålderismen i svenskt näringsliv. Många företag har tappat eller gjort sig av med 55-plussarna, trots att det ofta är de som håller ihop och igång verksamheten. De äldre behöver inte VAB:a halva vintern, har en lugnare livssituation och byter inte jobb lika ofta. De bidrar med sina erfarenheter och skapar trygghet och kontinuitet i verksamheten. För mig är det uppenbart att vi behöver människor i alla åldrar på våra företag.

Vad tycker du är för- respektive nackdelarna med att vara äldre än de flesta kollegor?

- Yngre har ofta lättare att öppna sig för någon som är äldre. Jag tror att de känner sig trygga med mig som chef. Jag är inte ett hot som kan ta deras jobb eller idéer. En annan fördel är livserfarenheten man får med åren. Man blir inte lika hispig vid kriser, utan vet att det kommer lösa sig även den här gången om man håller huvudet kallt. Jag tycker inte att det finns så många nackdelar om man fortfarande är pigg. Vi äldre bidrar till en bättre blandning och större mångfald. Vi har ofta bytt ut lite entusiasm och framåtanda mot erfarenhet och eftertanke. Man blir mer av en stabil back än en anfallare, lär sig fokusera på rätt saker och springer inte på alla bollar. Dessutom behöver man inte oroa sig för att bli gammal, eftersom man redan är det!


Martin Mörk, du är regionchef på Eitech. Hur gick dina tankar kring att anlita en äldre interimschef och hur tycker du att det fungerar med Lars i hans uppdrag?

- Det finns många fördelar med att ta in en erfaren interimschef. I det här fallet hade vi letat efter en lämplig permanent chef under en period. Sökandet drog ut på tiden så interimslösningen med Lars passade väldigt bra, och gav oss möjlighet att inte jäkta på den permanenta lösningen. Att Lars dessutom kunde göra en strukturerad överlämning innan han gick vidare till ett nytt uppdrag inom koncernen var väldigt positivt för alla parter. För oss spelar inte ålder någon roll, vi utgår från kompetens och lämplighet.


Johan Alsén, vd på Mesh Interim, menar att ålderismen inte drabbar interimskonsulter på samma sätt. Håller du med om det och vad tror du i så fall att det beror på?

- Jo, det håller jag med om. En interimslösning är ju tidsbegränsad och uppdragsgivaren vet att de får någon som kan lösa uppdraget under den aktuella tiden. En äldre interimskonsult har också ofta mycket kortare startsträcka tack vare sin stora tidigare erfarenhet. Men det är konstigt att företagen inte kan se samma fördelar i fasta anställningar. Jag tror att ett företag som har en säg 58-årig vd-kandidat kanske tänker att hen verkar erfaren, klok och bra, men har ju bara sju år kvar till pension. Men vill man verkligen ha en vd längre än sju år?

Vilka är de största fördelarna med att vara interimskonsult?

- Jag tycker det är spännande att komma in i nya verksamheter, få nya perspektiv och lära känna nya människor. Det är också en härlig frihet i att själv kunna bestämma om jag vill ta ett uppdrag och om jag därefter vill ta ett nytt uppdrag eller göra något annat. I min ålder behöver man oftast inte jobba för sin och familjens försörjning på samma sätt som tidigare, utan mer för att man har lust och känner att man fortfarande kan bidra. Att jobba är också ett väldigt bra sätt att hålla sig pigg och alert. Man behåller sin skärpa genom att hela tiden tvingas hantera olika utmaningar i samarbete med andra.  

Finns det några nackdelar också – och hur hanterar man dem bäst?

- Att ”interima” innebär ju inte samma ekonomiska trygghet som en fast anställning. Får man inget uppdrag har man ingen inkomst. Man blir inte heller en del av företaget på riktigt samma sätt som de anställda i alla lägen. Kanske är man också på gott och ont lite mer formell och undviker att bli för mycket kompis med medarbetarna. Det innebär också att man är lämplig att hantera gamla surdegar och lösa konflikter, så att en kommande fastanställd chef slipper ärva dem. Som interimschef måste man välja vad man ska sätta sig in i och vad man ska låta vara, annars kör man fast. Man behöver hitta företagskulturen och ha koll på förväntningarna, men inte sätta sig in i varje kund eller avtal. Fastanställda chefer har ofta kvar uppgifter från tidigare roller i företaget, vilket kan stjäla mycket tid och energi. Ingen förväntar sig att jag ska sätta mig i sådana gamla grejer, utan jag kan fokusera helt på det som är viktigt för att lösa mitt uppdrag.

Vad gillar du bäst med Mesh Interims koncept?
- Jag tycker att Mesh har en väldigt bra fingertoppskänsla för sina konsulter. De är väldigt noga med matchningarna så att det blir en win-win för både uppdragsgivaren och konsulten.

Hur länge ska du vara kvar på Eitech Elektro och vad planerar du att göra sen? 

- Till sista september är det sagt idag och sen ska jag känna efter lite. Jag har en resa inplanerad med min fru i november. Kanske blir det därefter ett par heltidsuppdrag till, innan jag trappar ner med några deltidsuppdrag. Det är ytterligare en fördel med ”interimandet”, att man trappa ner sin karriär på ett flexibelt sätt efter egna önskemål och förutsättningar.

Vad gör du helst på fritiden?

- Vi reser en hel del, jag och min fru. Ofta blir det ganska långa resor, vilket vi gillar. Vi äger också några fastigheter plus ett litet hotell i Orbaden på Hälsinglands riviera. Vi har inga barn tillsammans, men två vardera sen tidigare och sammanlagt fyra barnbarn. Det är härligt med barnbarnen och vi skämmer bort dem lite, men är också noga med att inte fastna i rollen som oavlönade barnskötare. Vi har andra planer!